Centrotrans je plasirao novi elektronski sistem kontrole karata, kako bi se efikasnije i što brže putnici mogli ukrcavati, te da se smanji čekanje vozila na stanicama. GRAS nije ostao dužan na ovaj izazov, te odmah implementirao novi način provjere i kontrole putnika.

“Ovo je hladni transportni rat koji vodimo s njima. Njihove usluge koje poboljšavaju iz dana u dan proizvode revolt građana, koji nas optužuju da smo nesposobni te da bi voljeli da izgubimo licencu za javni prevoz. Iako se ove njihove metode mahom koriste za vanlinijski prevoz, pitanje je momenta kada će ga uvesti i u gradski prevoz. Mi danas na ovaj način dokazujemo da smo spremni za hladni rat koji su oni započeli, te da ćemo se braniti svim sredstvima”, kaže Reuf Salko, šef odjela za inovativna dostignuća kompanije GRAS.

Novi sistem kontrole putnika bi trebao duplo skratiti vrijeme ukrcavanja putnika u vozila, te omogućiti lakše kontrole.

“Putnici će na ulazu kada budu davali novac za kartu, odmah dobiti oznaku na desnoj ruci, te će revizori koristiti nove metode prebrojavanja putnika kada uđu u vozilo. U trenutku kada kontrola uđe na određenoj stanici, svi putnici će morati kleknuti te podići desnu ruku i skloniti rukav. Tako će odmah vidjeti ko nema pečat, te prići jedino toj osobi kako bi joj pisali kaznu, prisilno izvesti iz vozila i eventualno zadržali nekoliko sati na stanici gdje će početi sa psihičkom torturom. Svaka vožnja će imati svoj serijski broj, tako da se stanovnici neće moći švercati nekoliko puta s pečatom. Prilikom izlaska iz prevoza, morat će vlažnim spužvicama obrisati pečat kako ga ne bi zloupotrijebili više puta”, dodao je Salko.

Na vratima će stajati redovne kontrole koje će posmatrati da li putnici skidaju pečat s ruke ili ne.