Rijeka Neretva je u dijelu koji protiče kroz Mostar poprimila smeđu boju, što je izazvalo brojne nedoumice i strepnje kod građana.

Ubrzo nakon što su objavljene fotografije i snimci zabrinutih građana, zasjedali su predstavnici gradske uprave Mostara, koji su poslali tim stručnjaka na teren, kako bi se ispitao sadržaj i kvaliteta vode. Rezultati su, kako tvrde, ohrabrujući, jer je brzom analizom utvrđeno da u rijeci nema ozbiljnijih toksičnih kontaminacija.

“Na teren je odmah po zaprimanju prijave izašao tim eminentnih stručnjaka, koji su metodom mirisa i okusa došli do preliminarnih saznanja da se ovdje ipak radi o fekalijama, točnije rečeno – govnima. Dakle, građani nemaju razloga za paniku i strah, Neretva je samo malo posmeđila, vjerojatno djelovanjem iz brojnih neregularnih objekata i cjevovoda. Kao i sve do sada, sve će to oteći dalje ka Jadranu“, rekao je nakon hitne sjednice prvi čovjek grada Ljubo Bešlić.

Upućena je i poruka kupačima, kojima je preporučeno da tijekom boravka u rijeci ne gnjure, dok se skakačima savjetuje da skaču na noge, a da lastu ostave za neke druge dane.

Također je apelirano prema građanima, prije svega ugostiteljima i hotelijerima, da ne ispuštaju fekalije u istom trenutku, već da se dogovore tko, kada i kako može djelovati u skladu s komunalnim uputama i zakonskim regulativama.