Visoke cijene stanova u našoj zemlji stvaraju ogromne probleme građevinskim firmama koje nemaju kome prodati nekretnine i time trpe ogromne gubitke. Kako bi se situacija popravila građevinske firme odlučile su od sada praviti stanove manjih površine i na taj način nekretnine učiniti pristupačnije svima.

“Imamo velikih problema sa prodajom stanova jer su cijene otišle u nebo. Nemoguće je da neki mladi bračni par kupi stan veći od 30 kvadrata i to na guranje. Stanovi nam zjape prazni jer nema ko da ih kupi, ali mi smo uspjeli i tome stati u kraj. Od sada ćemo praviti stanove manje površine i to od pet do sedam kvadrata. Na ovaj način će građani već za nekih dvadeset hiljada moći kupiti stan od pet kvadrata i tako riješiti svoje stambeno pitanje. Mi ćemo nastaviti prodavati nekretnine i svi sretni i zadovoljni”, rekao je Emrah Kran, vlasnik jedne građevinske firme.

Ova izjava naišla je na veliko osuđivanje javnosti, a gospodin Kran imao je spreman odgovor.

“Vidim da su me osudili zbog toga što javnost misli da je stan od pet kvadrat premalo za život. Pa vidite sam u čemu ljudi žive recimo po Kini, Japanu, SAD-u i tako tim zemljama koje su daleko razvijenije od BiH. U pet kvadrata može sve stati što vam treba samo ako se dobro organizujete. Kvadrat i po ide na WC, a ovo sve ostalo je stambeni prostor koji možete urediti kako god vam srce želi. Mislim da sve može namjestiti i za komforan život u pet kvadrata, a ako ne želite uvijek možete dati tristo hiljada KM i kupiti normalan stan od nekih pedeset kvadrata”, dodao je gospodin Kran.