Dolaskom jeseni i hladnijeg vremena u našoj zemlji kao i svake godine zabilježen je ogroman porast zagađenja zraka. Najkritičnija situacija je svakako u glavnom gradu naše zemlje, a stručnjaci su danas građanima Sarajeva izdali i upozorenje da ne izlaze iz kuća do aprila sljedeće godine.

“Svake godine se borimo sa maglom, smogom i ogromnim zagađenjem za koje nemamo rješenja. Međutim, ove godine smo krenuli baš žestoko i već danas je bila toliko gusta magla da smo skoro oborili rekord od prošle godine. Zbog ovoga smo morali odmah građane upozoriti da je situacija opasna i da se moraju dobro paziti. Procijenili smo da bi bilo najsigurnije za sve građane da izbjegavaju boravak na otvorenom i to do aprila sljedeće godine. Tada bi se već zagađenje malo trebalo smanjiti i zrak bi trebao postati puno zdraviji. Ako je ovako počela sezona zagađenje možemo samo nagađati šta će biti kasnije”, rekao je Jovica Astma, stručnjak za plućne bolesti iz Sarajeva.

Građani glavnog grada naše zemlje već su nekako naviknuti na ovaj režim zimskog zagađenje tako da im ovo ne pada toliko teško.

“Svake godine je ista priča i uvijek nam govore isto. Moramo izbjegavati boravak na otvorenom i dobro se paziti dok traje zagađenje. Međutim, ove godine je baš žestoko počelo sa ovom maglom i bojim se da bi mogli imati ozbiljne posljedice po naše zdravlje. Ja ću svakako poslušati sve što kažu stručnjaci i do aprila neću čak ni prozora u kući otvoriti. Preživjeli smo opsadu i rat, ali bojim se da bi nas ovo zagađenje moglo dokrajčiti”, rekao je Dobrivoje Paranojić, penzioner iz Sarajeva.