Indeks zagađenosti zraka u Sarajevu je ponovo najviši u svijetu, a iako smo i dalje u periodu sunčanih dana, to ne treba da zavara građane. Čestice koje kruže zrakom su jako opasne i mogu prouzrokovati brojne respiratorne probleme.

“Ovo sunce koje vidimo vani je samo varka da je zrak svjež i dobar. To što nema smoga ne znači da možemo slobodno disati, zato savjetujemo građanima da se ipak ne zezaju sa svojim zdravljem. Ko može neka pobjegne na planine tokom vikenda, nadiše se svježeg vazduha, malo obnovi svoja pluća i da se nazad vrati u ovaj otrov. Za one koji ne mogu to sebi priuštiti, preporučujmo da smanje svoje kretanje na minimum, kako bi što bolje sačuvali svoje zdravlje”, ističe premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto.

Forto savjetuje građanima da prilikom izlaska, ponesu zrak od kuće kako bi izbjegli udisanje zagađenog otrova.

“Mnogi građani imaju zračne filtere za pročišćavanje zraka u svojim domovima. Moj im je savjet ili da se dobro nadišu prije izlaska ako će samo do obližnjeg Granapa, ili da u obližnjim tržnim centrima pogledaju boce za kisik koje mogu sami puniti kućama. To im može biti dovoljno za dnevne aktivnosti koje imaju da obave prije nego se vrate kućama. Dakle što manje disanja zraka, ukoliko baš morate neka budu strogo kratki udisaji, bez nekog većeg fizičkog zamora i da se što prije vratite kućama”, dodao je Forto.

Vlada Kantona će socijalno ugroženim porodicama finansirati boce kisika i filtere za zrak sa automatskim pročišćavanjem, a za potrebe realizacije vlada je spremna izdvojiti oko 250.000 KM.