Građani Zenice već godinama imaju problema sa grijanjem. JP Grijanje Zenica pak kaže da je sve uredu i da isporuka toplotne energije teče nesmetano. Ipak građani Zenice danas su se zahvalili ovom preduzeću zato što im zbog toplog vremena napolju nije prevruće u stanovima.

“Grijanje je počelo kao je i planirano i stvarno su iz grijanja kasnili samo dva, tri dana sa početkom isporuke toplotne energije. To im se ne može nikako osporiti. Međutim radijatori su toliko mlaki da vam se to ne može opisati riječima. Mi kao potrošači smo se žalili, ali smo ipak na kraju shvatili u čemu je caka. JP Grijanje Zenica na ovaj način brine za svoje korisnike i neće da im bude prevruće u stanovima dok je napolju toplo vrijeme. Moramo im se izviniti zbog burne reakcije bez realnog povoda, ali i zahvaliti što brinu o nama”, rekao je Omer Rebro, korisnik gradskog grijanja u Zenici.

Iz JP Grijanje Zenica odlučili su se očitovati nakon ovih navoda građana koji koriste njihove usluge.

“Mi uvijek brinemo o našim korisnicima i ne znam čime smo zaslužili takva hejt i te zle jezike koji kruže o nama. Nećemo da se građani kuhaju u svojim stanovima pa im isporučujemo samo 20% toplotne energije u radijatore. Obzirom da je toplo napolju mislim da je to i više nego dovoljno samo da se kuće i stanovi neishlade. Bez obzira na sve građani će naravno morati platiti punu cijenu računa koje im nećemo smanjiti ni dana. Na ovaj način svi smo da dobitku i korisnici i mi”, rekao je Hasan Podstanica, radnik JP Grijanje Zenica.