Na godišnjoj press konferenciji Stranke demokratske akcije, predsjednik ove partije, Bakir Izetbegović je nabrojao listu obećanja za iduću godinu.

Naime, kako smo već navikli obećanja se kreću u tri sektora – “Federacija BiH najveće gradilište na Balkanu” a što se odnosi na autoputeve, “Hiljade radnih mjesta”, te “Zaustavljanje odlaska mladih”.

U sva ova tri sektora već imamo obećanja otkako znamo za Bakira Izetbegovića kao lidera, pri tom u FBiH imaju samo obrisi autoputa, samo toliko da osjetimo kako je lijepo imati autoput, ali i da nećemo imati nešto takvo veliko i kroz cijelu zemlju još dugo dugo. Druga stvar je usko vezana za prvu, ali i za Njemačku, jer se u onih 100.000 radnih mjesta zabrajaju svi skinuti s biroa, od kojih je mnogo našlo posao u Njemačkoj i drugim zemljama EU. S druge strane, tj. treće, se odnosi na zaustavljanje tog odlaska, pri čemu se AMA BAŠ NIŠTA nije uradilo u tom smjeru. Jer, suvišno je govoriti da bi ostanak mladih jedino pomoglo rješavanje sistemskih problema – od poreskih olakšica do smanjenja korupcije. Međutim, na političkoj sceni se dešava isključivo samo borba za vlast i budžete. To mladi vide. Zato idu.

Znajući to, građani BiH, vidjevši da je predsjednik Izetbegović izvukao stari papir od prošlih godina, zamolili su da makar promijeni tekst, jer je dosadno slušati da se stvari ponavljaju.

“Pa izgleda da on nije jadan uspio da napiše neki novi dokument. Koristi onaj stari svake godine. Evo ja apelujem na njegove savjetnike da malo to makar izmiješaju, da ne bude svake godine istim redoslijedom. A vala mogli bi malo i nešto drugo. Evo ima problema koliko hoćete. Može malo na zagađenje da se fokusira, malo na zdravstveni sektor, dobro haj’ to ne smije, ali eto ima poticaja za poljoprivrednike, ima svašta”, rekao je anonimni građanin koji je potpisnik inicijative da Izetbegović promijeni obećanja od prošlih godina.