Problemi s migrantima u našoj zemlji traju gotovo dvije godine, a najkritičnija situacija je u Krajini. Građani ovog dijela Bosne i Hercegovine strepe svakodnevno, zbog nekoliko hiljada migranata u svakom gradu. Načelnik Velike Kladuše je danas pokrenuo akciju rješavanja ovog problema.

“Mi ćemo danas početi s premještanjem građana s područja čitave općine u migrantske centre, kako bi lokalno stanovništvo konačno odvojili od migranata. Oni svakodnevno strepe za svoju sigurnost, domovi im se pljačkaju, djeca presreću na putu prema školi, sve zbog toga što su svi migranti na ulicama i ne možemo da im stanemo u kraj. Ovim novim mehanizmom ćemo imati totalnu kontrolu nad situacijom”, rekao je načelnik Velike Kladuše, Fikret Abdić.

Svi građani će boraviti u migrantskim kampovima dok se problemi migranata u našoj zemlji ne riješe do kraja.

“Oni će imati sav mogući komfor u kampovima, svako jutro će autobusima odlaziti na posao, a za djecu smo spremili minibuse kako bi ih svaki dan odvlačili u školu i nazad. Tako neće imati kontakta s migrantima, koji će sada moći slobodno da hodaju ulicama i nikome neće predstavljati opasnost. Ovo stanje će biti na snazi dok migranti sami ne odluče da napuste našu zemlju, je vrh države očigledno nema konkretan plan po pitanju rješavanja ovog problema”, dodao je Abdić.

Građani će u narednom periodu biti primorani na online kupovinu svega, obzirom da prodavnice neće raditi naredni period, već će samo vršiti kućnu dostavu.