Dotrajale fasade na pojedinim zgradama i jaki udari vjetra stvaraju ozbiljne probleme građanima Sarajeva. U zadnjih nekoliko dana zabilježeno je nekoliko obrušavanja fasada u kojima na svu sreću niko teže nije stradao. Zbog svega toga građani Sarajeva zamoljeni su da zbog sigurnosnih razloga ne hodaju ispod zgrada.

“U zadnjih nekoliko dana imamo stvarno velikih problema sa fasadama koje padaju sa zgrada. Na svu sreću do sada niko od građana nije ozbiljno povrijeđen i to nam je drago, ali pitanje je vremena kada će nekom pasti fasada na glavu i ubiti ga. Kako bi povećali stepen sigurnosti i smanjili rizik od povreda mi ovim putem molimo građane da ne hodaju ispod zgrada. Ima toliko otvorenog prostora i mjesta gdje građani mogu sigurno hodati bez problema i rizika od bilo kakvih povreda. Za sada je to jedini način, a mi ćemo gledati da te fasade riješimo u narednih nekoliko godina”, rekao je Zikret Kamenica, stručnjak za stanje fasada u Sarajevu.

Građani Sarajeva poslušali su savjete stručnjaka i odlučili da više neće hodati ispod zgrada.

“Meni je moja glava na prvom mjestu i stvarno ne želim da mi padne dio fasade ne glavu i ubije me. Ja sam preživio rat u Sarajevu i stvarno bi bez veze bilo da me sada fasada ubije. Mislim da su savjeti stručnjaka jako dobri i da će ih građani poslušati. Hodanje ispod zgrada u Sarajevu je postalo kao neka vrsta borbe za život. Ako građani već moraju prolaziti ispod zgrada neka onda hodaju cik cak i tako smanje mogućnost da ih fasada pogodi”, rekao je jedan građanin Sarajeva.