Sarajevo je danas proglašeno drugim najzagađenijim gradom na svijetu. Iako je ovo respektabilna titula građani glavnog grada nisu zadovoljni. Oni su tužni zbog toga što je Sarajevo tek na drugom mjestu, a ne na prvom gdje i pripada. Grupa građana najavila je da će u narednom periodu vršiti određene aktivnosti koje će imati za cilj da Sarajevo napreduje prema prvom mjestu ove liste.

“Ja znam da ni ovo nije loše, između toliko većih i boljih gradova da Sarajevo zauzme drugo mjesto, ali mi hoćemo bolje. Konkurencija je izuzetno jaka i neće biti lako održati se u tom okrutnom svijetu najzagađenijih gradova, ali vjerujem da Sarajevo to može. Ne znaju oni u svijetu šta je naš bosanski inat, kad to proradi ima da budemo najzagađeniji u univerzumu ako treba. Pozivam sve građane da nam se pridruže kako bi ustrajali na svom putu i Sarajevo vratili na tron”, rekao je Emrah Magla, koordinator projekta planiranog zagađivanja Sarajeva.

Ova grupa kao je već i najavljeno poduzet će niz aktivnosti koje će doprinijeti tome da se Sarajevo zasluženo popne na prvo mjesto ove liste.

“Već smo najavili da na više mjesta u Sarajevu organizujemo planirano zagađivanje grada. Mjestu su strateški izabrana jer se u neposrednoj blizini nalaze i stanici za mjerenje zagađenosti zraka. Pozivam sve koji imaju stare šporete, veš mašine ili gume da nam ih doniraju. Sve prikupljene stvari će naši volonteri zapaliti i tako doprinijeti zagrađenu. Također, U promet smo pustili nekoliko desetina automobila Golf 2, Euro 1 koji paradiraju po gradu”, dodao je gospodin Magla.