Česti prekidi u snabdijevanju vodom zadaju velike glavobolje građanima Sarajeva. Skoro pa svakodnevno određeni broj građana glavnog grada ostane bez vode što je ozbiljan problem. Kako bi izbjegli neugodne situacije u budućnosti građani Sarajeva počeli su da prave patente za skupljanje kišnice.

“Tokom ljeta pa i sada svakodnevno strahujemo hoćemo li imati vode taj dan ili nećemo. Mislim da je to stvarno sramota za jednu državu koja želi da uđe u EU. Dosta smo se patili ove godine i ne želimo to da ponovo proživljavamo naredne godine i zbog toga smo počeli da pravimo patente za skupljanje kišnice koje ovih dana ima u izobilju. I sada su najavili da će možda nestati vode tako da nam je ova kiše došla kao kec na desetku. Pozivam sve građane da što prije naprave svoj patent za skupljanje kišnice i počnu skupljati kišnicu za budućnost”, rekao je Vlatko Rosa, vlasnik prvog patenta za skupljanje kišnice u Sarajevu.

Vlasti grada Sarajeva pohvalili su ovu inicijativu građana koji su samostalno odlučili riješiti problem vode u glavnom gradu.

“To su naši građani koji se uvijek snađu u svim situacijama. Mi trenutno nemamo rješenje i ne možemo obećati građanima da će baš svaki dan imati vodu. Zbog toga su oni fino počeli skupljati kišnicu što je za svaku pohvalu. Građani Sarajeva su uvijek bili snalažljivi i uvijek su znali odgovoriti na sve probleme koje život stavi pred njih. Svaka čast stvarno na ovoj inicijativi”, rekla je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.