Kupovina nekretnine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, najveći je finansijski izdatak sa kojim se susreću mladi. Vrtoglavi porast cijena nekretnina gotovo je nemoguće pratiti isključivo stambenim hipotekarnim kreditom, pa se zbog toga pokušavaju pronaći neke olakšice.

“Smatramo da su cijene nekretnina u Sarajevu zaista previsoke za mlade osobe, ali to jednostavno diktira tržište tako. Zato smo kao eksperti iz ove oblasti, pokrenuli inicijativu da mladi pored stambenih kredita daju još nešto u polog kako bi omogućili sebi kupovinu. Ok, trenutno postoji opcija i sudužnika, ali ni to često nije dovoljno. Srećom i banke su prihvatile naš prijedlog i sada nemamo više niti jednu prepreku da novi sistem implementiramo do kraja. U konačnici, i nama je u interesu da se posao sa nekretninama radi što bolje”,rekao je Damir Fasada, vlasnik jedne od agencija za nekretnine.

Novim odredbama, mladi od sada mogu garantovati i svojim organima otkup stanova, te iste priložiti pod hipoteku ukoliko nemaju mogućnost otplate.

“Doktori bi izašli svaku put na teren i procijenili koliko im vrijedi koji organ, i na osnovnu toga mi napravimo obračun koliko to vrijedi, i koliko kredita mogu otplatiti putem svojih organa. Dakle ukoliko je osobama ostalo 150.000 KM da otplate kredita, a njihovi organi svi zdravi vrijede 100.000, dužan je banci vratiti u kešu 50.000 a ostatak u organima. I to je jednostavna računica, a koliko vidimo mnogi mladi pristaju na ovo”, dodao je Fasada.

Za mlade bračne parove vrijedi isto pravilo, s tim da im je lakše jer u koliko dođu u situaciju da ne mogu vraćati kredit, mogu popoloviti broj organa koji će svako od njih dati.