Hapšenja, tortura, ugrožavanje slobode govora i selektivno režimsko djelovanje svih organa sigurnosti u korist vlasti, samo su neki od razloga zašto određeni broj građana manjeg entiteta Bosne i Hercegovine želi napustiti zemlju. Da bi stvar bila još gora, odlučuju se odseliti u Sjevernu Koreju.

“Mi smo čuli da je tamo haos, mada ono što mi proživljavamo ovdje je mala maca za ljude u Koreji. Da vam iskrena budem, nije više problem egzistencije, ja radim u javnom sektoru, nego više ne može pod kožu. Idem brate s porodicom da odselim negdje gdje je diktatura na nekom ljudskom, dostojanstvenom nivou. Nisam ljubitelj demokratije i volim da sistem zna udariti šakom od stol kada treba, ali ovo je previše. Fino brate tamo, pa dobiješ spisak šta smiješ i šta ne smiješ i to je to. Niko te ne dira niti hapsi bez razloga, a ovdje ti je kao sve dopušteno, ali u stvari ništa nije”, rekla je Milica Obilić, stanovnica Banja Luke.

Istog mišljenja je i Stefan Miloš, diplomirani politolog s odjela za demokratiju i ljudska prava, koji traži posao u ovoj dalekoj zemlji Azije.

“Veći ću stepen demokratije naći kod njih nego ovdje. Idem da ih podučim šta znači konkretna diktatura, te da vide koliko su sretni. Ovo što radi Milorad Dodik je u rangu Adolfa Hitlera, ako ne i gore. Samo još čekamo noć dugih noževa pa da svi nestanemo koji drugačije mislimo”, govori Stefan.

Sjeverna Koreja je zamolila za pomoć UN, kako bi sigurno evakuisali stanovništvo do granice koja vodi van BiH, obzirom da je policija na svakom koraku.