Ostavljen kao bačvica nakon brodoloma da pluta na pučini mora, sam i prevaren od strane svojih kolega, Alen Islamović je primoran da se vrati s pola turneje jer ne može ući u Kanadu. Razlog tome je što nije pravilno aplicirano za vizu, te je jedini iz ekipe koji neće moći prisustvovati koncertima.

“Ovo je strašno. Zar da se meni ovo dešava, čovjeku koji je toliko zadužio muziku? Tifa, Brega i kompletna ekipa tehničara i muzičara odlazi u Kanadu a ja ostajem ovdje. Nisam bio u Kanadi barem deset godina, baš sam se zaželio te raje i određenih lokala i destinacija. Pravo su me razočarali, evo ne mogu sebi da dođem. Molim sve ljude dobre volje da mi pomognu kako bi se priključio ostatku ekipe i prekinuo ovu sramotu. Ovako ispada ko da sam neka sirotinja koja nije imala para za vizu ove vrste te aplicirala za turističku. Sram i stid nek bude kompletno društvo, fuj, govna, govna, govna i kupajte se u govnama”, ljutito je rekao Alen Islamović.

Da nije sam i da postoje mnogi fanovi njegovog lika i djela, govori i činjenica da su se mnoge organizacije udružile kako bi pomogle Alenu da se dokopa Kanade. Humanitarna akcija veličine nekadašnjeg Live Aida, pokrenuta je kako bi se riješio ovaj problem.

“On je čovjek koji je navikao da mu sve ide u životu. Zamislite kakav je osjećaj ljudima poput njega kada dobije neku vrstu odbijenice ili naleti na životnu prepreku? To stvarno nema smisla, poznate ličnosti ne treba da trpe i preživljavaju probleme nas običnih smrtnika. On treba da živi u jednom lagodnom svijetu komfora, bez svakodnevnih životnih problema. Mi smo pokrenuli akciju te pozivamo sve ljude dobre volje da mu se prikupe sredstva za urgent vizu, diplomatske papire ili šta bilo, samo kako bi na vrijeme došao i odradio koncerte”, rekli su nam iz neformalne grupe građana koja organizuje akciju putem e-maila koji su poslali javnosti.

Ova grupa građana je uspjela da organizuje svjetsku humanitarnu mrežu kako bi se pomoglo, a neki od njih su OSCE, Human rights foundation of Congo, Russian refugees service i mnogi drugi.