Nezadovoljstvo građana Njemačke je na rubu uličnih nemira i nasilja. Najava novog lockdown-a je zgrozila mnoge, koji su napravili poređenje s našom zemljom i statistikom broja oboljelih.

“Da li je realno da jedna zemlja poput Bosne i Hercegovine, ima manji procenat oboljelih, a opet s druge strane dosta relaksiranije mjere u odnosu na Njemačku. Pa to je zemlja koja u našu domovinu gledao kao u nešto najrazvijenije na svijetu. Dovedeni smo do očaja, i kako bi izbjegli potencijalne konflikte, odlučili smo se da usmjerimo svoju akciju u drugom smjeru. Umjesto da pravimo ulične nemire, prijavili smo se za imigraciju u BiH, barem dok ne prođe pandemija”, kaže Lars Ulchenberg, predsjednik udruženja građana “Hoćemo u BiH” iz Minhena.

Naša ministrica vanjskih poslova je odmah stala u zaštitu obespravljenih stanovnika Republike Njemačke, kazavši da su im granice Bosne i Hercegovine uvijek otvorena.

“Iako će ovo zvučati malo grubo, ali nam je drago što možemo pomoći našim prijateljima iz Njemačke u ovim teškim vremenima. Ne samo da ćemo im otvoriti granice, već će s papirima Republike Njemačke, moći boraviti u našoj zemlji koliko im je volja. Mi ćemo se potruditi da im obezbijedimo adekvatan smještaj, hranu, deke i sve što je potrebno, kako bi lakše proveli svoje vrijeme ovdje. Oni imaju dovoljno novca za troškove života ovdje, to je neupitno, na nama je da im otvorimo nekoliko kampova, gdje bi bili smješteni”, ističe Bisera Turković.

S obzirom na to da smo obrazli zemlja, i da nije adekvatno da toliku količinu izbjeglica smještamo kao migrante s Bliskog istoka, Turković je pokrenula inicijativu da se obezbijede svi hotelski kapaciteti u Bosni i Hercegovini za trenutni boravak gostiju koji dolaze iz Republike Njemačke, da se ne brukamo pred gospodom.