Nigerijsko ministarstvo telekomunikacija izdalo je danas saopćenje kojim upozorava državljane ove afričke zemlje da ne nasjedaju na sve veći broj mailova koji im stižu iz Bosne i Hercegovine, a iza kojih se najčešće kriju sofisticirane prevare.

Veliki broj državljana Nigerije obraća nam se žaleći se na sve veći broj mailova koji im stižu iz Bosne i Hercegovine, a u kojima im se nude naizgled odlične financijske pogodnosti, koje po našim saznanjima nisu ništa drugo do obične prevare. Upozoravamo sve koji dobiju takvu poštu da na nju ne odgovaraju i da sve slične ponude ignoriraju“, stoji u saopćenju Ministarstva telekomunikacija Nigerije.

Mirdžo Mundži službenik pošte u nigerijskoj prijestolnici Abudži jedan je od onih na čiju je mail adresu stiglo pismo iz Bosne.

“Izvjesni Fahrudin Radončić pisao mi je da u Bosni mogu kupiti željezaru s 500 radnika za samo jednu marku. Poslao mi je i žiro račun i tobožnju fotografiju željezare. Naravno, da u tako nešto nisam povjerovao. Ne mogu da se načudim da takvih ljudi ima“, kaže Mundži.

I poznati nigerijski fudbaler Nwankwo Kanu nedavno je priznao da je imao slična iskustva poput njegovih sunarodnjaka.

„Iz dana u dan naizmjenično sam dobijao mailove od izvjesnih Hasić Šemsudina i Mustafe Kodre, te Kemala Hafizovića, koji su mi nudili da potpuno besplatno postanem vlasnik fudbalskih klubova mostarskog Veleža, odnosno Čelika iz Zenice. Shvatio sam to kao dobru šalu i blokirao ih“, rekao je Kanu.