Vlast grada Mostara najavile su da bi samo tridesetak godina od rata mogli početi sa uklanjanjem ruševine koje krase ovaj grad. Građani Mostara su sa druge strane protiv ove odluke jer smatraju da se tako ubija duša ovoga grada. Građani su otišli i korak dalje te najavili proteste ukoliko se počne sa uklanjanjem ruševina u ovom gradu.

“Godinama ruševine stoje u nekako uljepšavaju naš grad. Sada su se ovi našli pametni i najavili da će ih početi uklanjati. Ne vidim razloga za uklanjanjem ruševina jer su one nekako duša ovoga grada i jasno daju sliku u kakvom stanju se grada nalazi. Istina je da nekad nekom padne cigla na glavu sa tih ruševina i teško ga ozlijedio, ali šta je tu je svako brine za svoju sigurnost. Mi smo spremni svojim životima braniti ove ruševina na koje smo navikli i prihvatili ih takvima kakve jesu”, rekao je Antonije Ruina, predsjednik udruženja za zaštitu ruševina grada Mostara.

Gospodin Ruina naveo je i prednosti koje ruševine donose gradu Mostaru.

“Ruševine su simbol grada i mi ih nećemo dati tako lako. Pored toga većina turista dolazi u Mostar kako bi uhvatila kako do da se grad trideset godina nakon rata još uvijek nije obnovio i to nam donosi ogromnu zaradu. Beskućnici također imaju benefite od ruševina jer uvijek tu mogu provesti noć umjesto da spavaju po klupama i parkovima. Mislim da su to dovoljni razlozi da vlasi našeg grada ni ne pomišljaju na uklanjanje ovih svjedoka vremena”, dodao je gospodin Ruina.