Danas je potpisan diplomatski sporazum između Bosne i Hercegovine i Bahama, što je prouzrokovalo slavlje širom naše zemlje. Ovaj historijski momenat za našu zemlju, dočekan je masovnije nego potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat u zemlji.

“Ja sam evo kompletnu familiju izveo na ulicu da proslavimo ovaj historijski trenutak. Eeeeej, uspostavili odnos s Bahamima, pa znate li vi koliko je ovo važno?! Gled’o sam jednom brošure neke i vidio kako su Bahami prekrasni. Konačno postajemo razvijeni svijet, imamo priliku da uspostavimo veze s ovako lijepim i egzotičnim zemljama. E nek je više i nas dragi Allah pogledao, da se ovaj unesrećeni i napaćeni narod malo veseli. Koliko smo zla preživjeli i napatili se, konačno da i mi malo živimo k’o ljudi”, rekao je Refko iz Zavidovića, gdje se okupilo na glavnom trgu nekoliko hiljada građana.

Fenomen ovog diplomatskog odnosa je učinio nešto što je izgledalo nemoguće. Ujedinio je stanovnike oba entiteta, da slave ovu zemlju zbog iste stvari.

“Volim Republiku Srpsku i to ne krijem, ali sada mi odgovara što smo dio Bosne i Hercegovine. Bahami su ljepota i drago mi je da smo se uvezali s njima. Svi Srbi iz Republike Srpske su danas ponosni Bosanci i Hercegovci, te se dičimo tim. Danas mašemo zastavama i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, te se grlimo kao jedno. Konačno ujedinjeni Bošnjaci, Srbi i Hrvati imaju razloga za zajedničko slavlje. Sada ćemo svi masovno ljetovati dole, kada prikupimo pare naravno”, usplahireno je izjavio Mladen iz Bijeljine.

Vlada Bahama je pokrenula i projekat Klek 2020, u sklopu kojeg će davati popuste na ljetovanje našim građanima, te napraviti odmaralište da se osjećaju kao kod kuće.