Zima se polako približava a sa njim i problemi koji su uslovljeni trenutnim tenzijama u svijetu. Upitno je kako ćemo se grijati na plin, ali i zbog najave redukcije električne energije, građani se neće moći grijati sa kapacitetom Elektroprivrede.

“Ovo će biti možda i najgora zima u proteklih 25 godina, jer imamo dupli problem. Evidentno je da će doći do nestašice plina, ali sa druge strane i građani koji se griju na električnu energiju će također biti desetkovani. Mi u Elektroprivredi nemamo kapaciteta da podržimo snabdijevanje radijatora na struju, tako da će domaćinstva je moći trošiti isključivo za osnovne uređaje. Svi oni koji nemaju drugu opciju za grijanje će morati tražiti alternativne načine”, navela je Edina Dalekovod iz Elektroprivrede.

Građani koji su boljeg finansijskog stanja će morati nabaviti hidrocentrale, kako bi sami sebi proizvodili potrebnu količinu električne energije.

“Hidrocentrale su jedino rješenje, ali brinemo za građane koji nemaju novca da ih priušte. Alternativa će biti solarni paneli i vjetrenjače za proizvodnju struje, drugog izbora neće imati. Ili da svi probuše solunar u dnevnom boravku pa da ubace fino peć bubnjaru i da se griju tokom zime, druge solucije nema. Mi zaista nemamo zaliha električne energije da sve ovo pokrijemo, zato možete struju možete koristiti za rasvjetu, mašine, TV uređaje i to je to”, dodala je Dalekovod.

Građani će zbog novonastale situacije imati pravo da grade mini hidrocentrale bez dozvola, i da ih postavljaju gdje god žele dok se ova kriza ne riješi.