Strah, teror i iščekivanja da završi današnji dan, samo su neke od emocija mnogih stanovnika Istočnog Sarajeva. Veliki broj njih radi u Sarajevu, u kojem je danas neradni dan zbog proslave Dana državnosti BiH.

“Vjerujte da živim u strahu kao u ratu. Spustila sam roletne i navukla zavjese, ne proizvodim nikakvu buku u stanu i negdje oko 17 sati ću diskretno izaći iz kuće i popeti se uz stepenice kako bi komšije čule da se vraćam s posla. Svakako krijem da radim u Federaciji, jer bi me ovdje linčovali. Izmišljam da radim online za strance kako bi imala alibi. Jednoj sam čak napravila i web stranicu ukoliko neko pokuša da provjeri da li postoji. Tamo radim jer je realno veća plata. Vjerujte da mi su mi svi državni praznici ove zemlje kobni, na ivici sam da poludim. Redovno svakog 9. januara uzimam slobodan dan, da me ne otkriju”, rekla nam je građanka Istočnog Sarajeva, čiji identitet smo sakrili kako je ne bi javno linčovali.

Milorad Dodik lično svakog 25. novembra pošalje specijalni odred kodnog naziva “Dragan Bursać”, u kojoj hapsi sve koji na bilo koji način imaju veze s Federacijom.

“Taj odred nama ledi krv u žilama svake godine. Oni kada prođu ulicom to je nešto najstrašnije što postoji. Prošle godine su odveli jednu komšinicu Milicu, radila u Apoteci Sarajevo. Od tada joj se gubi trag, pretpostavljamo da je okončala negdje u šumama u blizini grada. Ovaj teror mora prestati. K’o da bi ja išla u Federaciju da imam posao ovdje. Oni me tamo razumiju, te me pokrivaju koliko mogu, kolege s posla su zaista divni. Omišljam se da prodam stan i da se preselim u Sarajevo”, dodala je N.N.