Nakon razvlačenja ogromne zastave entiteta Republika Srpska u Istočnom Sarajevu, povodom proslave neustavnog dana Republike Srpske, akteri ovog scenskog performansa su se danas vratili svojim redovnim aktivnostima. Jedan od njih je odlučio da svoju priču ispriča u naš diktafon.

“Ja ne bih da otkrivam prezime, ali eto ime možete. Jučer sam bio na obilježavanju 9. januara i ponosim se zbog toga. Izašao sam na ulicu i razvio zastavu sa svojim sugrađanima, jer mi Republiku Srpsku osjećamo kao svoju domovinu i državu. Ne smeta nama mišljenje Bošnjaka o BiH i njenom uređenu, ali želimo da se poštuje i naše. Nikome ništa ne oduzimamo, ali svoje ne damo”, kaže Milan iz Istočnog Sarajeva.

Milan već 17 godina radi po firmama u Sarajevu, i kaže da savršeno dobro funkcioniše u balansu dva karaktera koja posjeduje.

“Raja iz Sarajeva je super. Tu radim skoro 20 godina po različitim firmama i prihvatili su me kao svoga. Nikada nisam imao problem, ali pred njima ne govorim neke detalje poput ovoga. Oni to ne bi shvatili do kraja, a meni je bitno da imam posao. Godinama sam pokušavao da se zaposlim u Istočnom Sarajevu. Mali je kraj, rijetko ko drži neki obrt i nema se para. Zato smo mi Srbi primorani da radimo po Federaciji, a živimo ovdje”, dodao je Milan.

Na hiljade građana Istočnog Sarajeva je nakon proslave 9. januara se zaputilo na posao u Sarajevo.