Brojne desničarske, tradiocionalne i slične organizacije u BiH su se udružile, kako bi omele povorku ponosa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, te kako navode, zaštitili svoju djecu od sotonističkih poruka koje prenose. Akcija pod sloganom “Udruženi protiv bolesti”, će započeti već sutra, a u planu su konkretne mjere zaštite.

“Do sada imamo preko 20 udruženja koji su najavili svoj dolazak. To su mahom organizacije ultra nacionalističke orijentacije, koje se protive svemu što je van njihovih životnih kodeksa, te žele da zabrane djelovanje bilo čega što nije po njihovoj mjeri. Ovoga puta su se odlučili da fizički zaštite svoju djecu i porodice od najezde povorke”, rekao je Marko Ujković, predsjednik Unije tradicionalista BiH.

Njihovi volonteri će samoangažovano izgraditi zid, kojim će spriječiti mogućnost uopće posmatranja povorke ponosa osmog septembra.

“Zid visine osam metara, s bodljikavom žicom na vrhu, biće postavljen duž kompletne rute povorke s obje strane ulice. Povorka će krenuti od Vječne vatre a ići će sve do Trga Bosne i Hercegovine. Mi ćemo ga postaviti do sedmog septembra, te osigurati da apsolutno niko ne može posmatrati to šizofreno ludilo. Pored toga, na svakih 50 metara ćemo podići po jedan toranj sa snajperskim gnijezdom, ukoliko neko pokuša dronom snimiti video iz zraka, te ćemo ga odmah oboriti. Također, svi koji priđu zidu da pokušaju prebaciti preko njega neki propagandni letak, biće upucani na licu mjesta. Ovo radimo za dobrobit naše djece, jer oni ne smiju gledati sotonizam i ta devijantna ponašanja”, dodao je Ujković.

Mjere sigurnosti su podržale organizacije poput Ravnogorskog četničkog pokreta, Jure Francetić, Handžar divizija, Bijela Evropa i mnogi drugi istomišljenici.