Velika prašina se digla oko donošenja novog zakona o zabrani pušenja u zatvorenim objektima na teritoriju FBiH. Dosta je onih koji su protiv tog zakona i oni su odlučili da pozovu Visokog predstavnika u našoj zemlji gospodina Šmita da svojim ovlastima povuče ovaj sramotni zakon.

“Mislimo da je ovo direktan udar na sve građane FBiH i njihove slobode. Da nam zabrane jednu od osnovnih ljudskih potreba to stvarno nema nigdje. Odlučili smo pokucati na vrata gospodinu Šmitu i tražiti da hitno povuče ovaj zakon. Sada je lako, ali šta kad dođe zima i svi mi pušači moramo napolju stajati. Zamislite samo koliko će onda biti prehlađenih i bolesnik i koliko će to opteretiti samo naš zdravstveni sistem. Još jednom pozivam gospodina Šmita da hitno reaguje”, rekao je Refik Opušak, član saveza pušača FBiH i borac za ljudska prava.

Građani koji su protiv ovog zakona poslali su otvoreno pismo gospodinu Šmitu koji još uvijek nije donio svoju konačnu odluku.

“Ja sam svjestan situacije u BiH. Imamo sa jedne strane one koji ruše ovu državu, ali svakako mislim da je zakon o zabrani pušenja sada prioritet. Vidi se očito nezadovoljstvo građana i ja sam tu da im pomognem koliko je to u mojoj moći. Odluku još nisam donio jer sam bio zauzet donošenjem novih sankcija, ali uvjeravam vas da od sutra radim na tome intenzivno. Mislit ću ako treba i dan i noć, ali će građani u BiH biti sretni”, poručio je Kristijan Šmit, Visoki predstavnik u BiH.