Enormno povećanje cijena goriva u našoj zemlji, dok cijena nafte u svijetu pada natjeralo je građane da reaguju. Kako mediji saznaju iza kulise se pripremaju veliki protesti protiv poskupljenja goriva, ali i poskupljenja svega ostalog. Protesti su najavljeni čim gorivo pređe cijenu od 5 KM po litri.

“Prije je gorivo bilo ispod dvije marke po litri sada je skoro četiri i to nije neka razlika, može se izdržati. Međutim, mi smo sebi odredili granicu koju možemo istrpjeti i čim gorivo pređe tu granicu mi ćemo izaći na proteste. Granica je realnih 5 KM po liti sve više od toga nećemo tolerisati. Protesti su već organozivani i građani samo čekaju naš znak. Vjerujte da ćemo napraviti haos u nekoliko bh. gradova i da pojedincima neće biti dobro kada vide koliko nas ima. Do tada na snazi ostaje bojkoti benzinskih pumi vikendima, ali i srijedom od 12 do 13 sati”, rekao je Izudin Bunt, organizator protesta.

Ekonomi u našoj zemlji smatraju da će cijena goriva uskoro ići i preko 5 KM, a građane pozivaju na strpljenje.

“Mi smo već napravili transparente i pripremili rute kretanja. Tako da ništa nećemo prepustiti slučaju. Sada još uvijek nekako podnosimo ove cijene i mirimo se sa njim, ali nikome nije do zore gorila pa neće ni njima. Prema riječima ekonoma morat ćemo na proteste puno prije nego što smo planirali, ali spremni smo. Svaki dan obilazimo benzinske pumpe širom BiH i pratimo rast cijena. Čekamo kao zapete puške da se na cijenovniku pojavi 5 KM po litri”, dodao je Bunt.