Smog u našoj zemlji predstavlja ozbiljan problem koji već godinama terorizira građane mahom većih gradova. Kako to već biva zagađenje zraka ni ove godine nije izostalo. Prema riječima stručnjaka na polju respiratornih problema Kantona Sarajevo nekolicina građana BiH počela je razvijati škrge nakon dugogodišnjeg udisanja smoga kroz nos i usta.

“Nije tajna da mnogi građani naše zemlje imaju ozbiljne respiratorne probleme uzrokovane zagađenjem zraka. Međutim na veliko iznenađenje mnogih pojavile su se neke osobe koje su dvadeset i više godina izložene ovom našem domaćem smogu i koje su zbog toga počela razvijati škrge. Ovaj fenomen prvi ovakve vrste u svijetu i stvarno ne znamo šta da radimo sa tim ljudima. Pratit ćemo razvijanje škrga kao i to pomažu il one da se zrak koji osoba udahne nekako filtrira. još uvijek vam ne možemo reći više informacija, ali sigurni smo da su ovi slučajevi jedinstveni u svijetu”, rekao je Jahija Simptom, stručnjak za respiratorne bolesti.

Našoj redakciji se nakon ove izjave javila osoba koja tvrdi da su joj se počela razvijati škrge zbog dugotrajne izloženosti smogu.

“Ja sam se rodio u Zenici kada je bilo najgore, cijeli rat proveo tu i evo živim i dan dana. Cijelo to vrijeme izložen sam velikom smogu. Prije par dana primijetio sam da mi nešto raste na vratu, a kasnije će se ispostaviti da su to škrge. Ne znam ni sam šta da radim, ali ako će mi pomoći neka stoje, meni ne smetaju. Da budem iskren nisam još probao disati na njih, ali imami i to u planu za nekoliko dana”, rekao je penzioner iz Zenice koji je želio ostati anoniman.