Crni petak je prošao, a po uzoru na sve zemlje zapada, i građani Bosne i Hercegovine su i ove godine odlučili da pohrle na popuste. Činjenica da je ove godine birana roba bila dosta drugačije od prethodnih godina, ipak su kolone bile ogromne.

“Svake godine imamo iste scene na Crni petak, s obzirom na to da građani od ranih jutarnjih sati pohrle u naš tržni centar kao što je to bilo i ove sedmice, ali ovoga puta njihove destinacije su bile malo drugačije. Obično očekujemo kada otvorimo kapije da ulaze u butike s odjećom ili prodavnice s tehnologijom, ali su ovoga puta svi potrčali na minus jedan. Mislili smo iz prve da će ipak krenuti od bijele tehnike ili možda army shopa, ali su svi sa stepenica skrenuli lijevo u ufurali u Konzum kao muhe bez glave”, ističe Šejla Dopis, portparolka SCC-a.

Građani su umjesto novog para patika, jakni, televizora i ostale bijele tehnike, odlučili da se opskrbe osnovnim životnim namirnicama za nadolazeću zimu.

“Najviše se prodavao krompir, ulje i brašno. Građani su iznosili u vrećama. Došlo je i do nekoliko incidenata pored rafe za mliječne proizvode, ali smo ubrzo to sredili i nastavilo se sve u najboljem redu. Očigledno da građanima više nisu prioriteti krpice, novi komad tehnike ili neki bespotrebni gadgeti. Sada se svi okreću esencijalnim stvarima i onome što i može zatrebati. Grijalice su se također prodavale kao lude, zatim svijeće, hrana u konzervi i preparati za životinje”, dodala je Dopis.

Očigledno se ove godine na Crni petak probudila savjest građana da će im novi televizori ili modne torbice biti totalno nepotrebno ukoliko ostanu bez struje, grijanja i vode tokom nadolazeće zime.