Višestruko povećan broj vakcinisanih osoba u BiH u zadnjih nekoliko dana iznenadio je mnoge. Nakon najave da će u našoj zemlji biti uvedena mjera “vakcinisan- testiran- prebolio” mnogi građani su se odlučili za vakcinaciju. Razlog tome nije zaštita od virusa nego mogućnost ulaska u kladionicu.

“Kad sam čuo za tu novu mjeru moram da vam priznam nisam odmah razumio šta ona znači. Nakon nekog vremena u kafani smo skontali da kada to uvedu nećemo moći ni u kladionicu uči bez potrebnih papira. Svakodnevno testiranje nam se ne isplati nikako jer se to plaća, a bolje nam je da te pare uložimo u kladionicu. Da se zarazimo pa da imamo papir da smo prebolovali također se ne isplati nikako jer je velika stopa smrtnosti. Tako da nam ostaje samo vakcinacija. Meni i mojim kolegama iz udruženja”, rekao je Muamer Bingo, predsjednik udruženja profesionalnih kladioničara BiH.

Nakon najave novih mjera udruženje profesionalnih kladioničara najavilo je velike proteste.

“Sad oni nas tjeraju da se vakcinišemo. To je direktan udar na našu slobodu. Mnogi od nas svakodnevno odlaze u kladionice i tamo zarađuju za život. Neko članovi u kladionicama provode i više od 10 sati dnevno i sad bi oni da se mi testiramo svaki dan. Vakcinisat ćemo se ako baš budemo morali, ali prvo ćemo izaći na proteste kako bi na taj način iskazali svoje nezadovoljstvo trenutnom situacijom. Vjerujem da će nas podržati i građani koji nisu članovi udruženja jer i njima kladionica valja”, rekao je Rale Kec, potpredsjednik udruženja profesionalnih kladioničara BiH.