Crni petak ili Black Friday je praznik za sve koji vole kupovati. Tradicionalni se održava zadnjeg petka u novembru. Mnoge prodavnice na ovaj dan daju ogromne popuste na cijeli asortiman. Ovaj trend nije zaobišao ni našu zemlju. Zbog gužvi i mogućih fizičkih obračuna građani BiH već sada su krenuli u fizičke pripreme za ovaj događaj. Rezultat toga je povećan broj članove u tretanama i klubovima borilačkih vještina širom BiH.

“Vidjeli smo šta se dešava u Americi. To grabi to ne gleda nikog. Zato sam se ja odlučio dobro pripremiti i upisao sam se u teretanu. Napravio sam i plan obilaska prodavnica. Idem u lov na novi televizor i odlučio sam da ga kupim baš kad su ti silni popusti kako bi jeftinije prošao. Mislim da sam dao sebi dovoljno vremena za pripremu i da probijanje do televizora koji želim kroz ogromnu gužvu neće biti problem”, rekao je Ešef Kramp, zidar iz Sarajeva.

Koje su to najbolje tehnika kojima se građani mogu poslužiti u ovim situacijama pitali smo poznatog instruktora borilačkih vještina gospodina Asima Blokadu.

“Pa najbolje je trenirati takozvano laktanje, onda poznata vještina rame u rame, ali dosta je važna i verbalna komunikacija. Ja na svojim treninzima učim polaznike prvo da dobiju rat riječima pa tek onda fizički. Izrazi kao što su “Gdje si to kreno”, “ostavi to, to je moje” i slično mogu dosta pomoći ako se izgovore na pravi način jer se protivnik izgubi u tim trenucima. Pozivam sve da se pridruže grupi koja trenira posebno za crni petak jer još nije kasno”, rekao je Asim Blokada, instruktor borilačkih vještina iz Tuzle.