Trend rezervisanja mjesta na plaži ostavljanjem peškira rano ujutru ili čak preko noći ni ove godine nije zaobišao ljetovališta širom Hrvatske. Ovu tradiciju njeguju većinom gosti iz BiH i po tome su poznati širom Makarske rivijere. Ove godine gosti iz BiH odlučili su ostaviti svoje peškire na plažama sve do sljedećeg godišnjeg odmora, tačnije cijelu godinu.

“Kada godinama dolazite na jednu te istu plažu već ste naučili gdje je hladovina, gdje je sunce. Ja ovdje znam svaki kamen i mogu tačno odrediti dobro mjesto za postavljanje peškira. Godinama sam dolazio u pola šest ujutru kako bi zauzeo svoje idealno mjesto, ali dešavalo mi se tu i tamo da me neko preduhitri. Ove godine sam odlučio dva peškira ostaviti tu cijelu godinu da me čekaju sljedeće godine kada opet dođem ovdje u Makarsku”, rekao je Harun Dušek, turista iz Tešnja.

Domaći stanovnici nisu zadovoljni ovim trendom koji je s novom sezonom stigao iz BiH. Pojedini smatraju da je ovo privatizacije plaža što je u Hrvatskoj nelegalno.

“Ovi Bosanci nisu normalni. Dođu mi ovdje cjenkaju se za smještaj, jedu samo paštetu i paradajz, a sad još hoće da ih njihovo mjesto na plaži čeka i sljedeće godine kad dođu. Mislim da to neće moći tako i da nadležni trebaju reagovati. Ostavljanje peškira na plaži cijelu godinu da bi on opet mogao uživati sedam dana je van svake pameti i mislim da to trebamo zabraniti”, rekao je Davor Picigin, hotelijer iz Makarske.

Republika Hrvatska najavila je nacrt zakona po kojem bi se peškiri koje bh. građani ostave na plaži za sljedeću godinu automatski vraćali na njihovu kućnu adresu.