Nakon što su se cijene povrća udvostručile, a neke kao što je paprika, izašle i na skoro dvocifren broj po kilogramu, kineski poduzetnici su se dosjetili da otvore zelenaru na AliExpressu za stanovništvo Bosne i Hercegovine.

“Otvorili smo zelenaru online. Nama nije problem. Mi ćemo za dva, tri dolara narudžbe poslati preko naše pošte povrće u Bosnu i Hercegovinu. To je nama sitno – dva, tri kontejnera ona transportna. Moći će doći za nekoliko dana, tako da se može naručivati za nekih sedmicu dana nabavke. Mislimo da to nije mnogo, a naravno, ako bude dovoljno posla, ubrzat ćemo proces i moći ćemo slati svaki drugi dan. Kod nas se povrće kreće između jednu marku i tri, četiri što je, kako smo čuli, jeftinije za 50 do 70% nego u Bosni i Hercegovini. Tako da vjerujemo da će ovo biti pun pogodak što se tiče posla”, rekao je Hoš Ku Pit, pokretač inicijative online zelenare.

Građani Bosne i Hercegovine su oduševljeni ovom idejom, a kao jedini problem navode nepoznavanje tehnologije online kupovine kod starijih kupaca.

“Ja sam penzionerka i ne znam kako se to kupuje preko tog Interneta. Međutim, imam ja kćerku u Švedskoj, ona je dosta mlađa i pitala sam je je li to nešto slično kao Viber onaj preko kojeg zovem. Ona je rekla da nije, ali da je isto tako jednostavno. Meni se to isplati. Svaka marka koja ostane je zauhar. Penzije su male, kasne i nisu dovoljne za život. Svaka čast tim Kinezima što hoće da uvedu jeftinije povrće. Fini neki ljudi. A ja ću već nekako svještiti to da naručujem”, rekla je Alma Ček, penzionerka.