Zadnje kolo Njemačke Bundeslige bilo je jedno od najuzbudljivijih ikada. Borussia Dortmund u zadnjoj utakmici prokockala je titulu prvaka i poklonila je Bayernu iz Münchena. Usprkos ovom uspjeh Hasan Salihamidžić dobio je otkaz sa funkcije sportskog direktora ovog kluba. Građani BiH koji žive u Njemačkoj su zbog ovog čina Bavarca najavili masovne proteste.

“Braco je naša legenda i mi ga svi ovdje volimo kao rođenog oca. On je jedan od prvih Bosanaca koji je došao u Njemačku i tako započeo trend iseljavanja ljudi iz BiH. Ovo što je Bayern uradio stvarno nema nikakvog smisla jer takvog sportskog direktora neće naći nikad više. Mislim da je ovo ozbiljan udarac na BiH i bosanski narod kao i noć u leđa našem Hasanu koji to svakako nije zaslužio. Mi ćemo morati izaći na ulice i podignuti svoj glas”, rekao je Salih Hamidžić, građanin BiH koji živi u Minhenu.

Bh. građani koji žive u Njemačkoj najavili su velike proteste ispred stadiona Bayern Münchena.

“Tako ostaviti čovjeka bez posla u ovo vrijeme krize to je stvarno van svake pameti. Mi smo se već organizovali da napravimo proteste kakve Njemačka ne pamti. Doći ćemo ispred stadiona i blokirati sve živo. Imamo samo jedan zahtjev, a to je da se naš Braco vrati na posao. Dati ćemo klubu nekoliko dana da shvate da su pogriješili, a onda krećemo u ofenzivu i blokade”, dodao je Hamidžić.

Pored građana BiH koji žive u Njemačkoj na ove proteste najavili su svoj dolazak i građani BiH koji žive u okolnim zemljama kao i nekoliko autobusa građana iz BiH.