Na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu sinoć je svečanom ceremonijom zvanično otvoren 14. Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) koji će se do 16. februara održavati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Samu ceremoniju otvaranja obilježila je svaka osoba koja je progovorila engleski jezik, a postojala je na sceni. Naime, budući da je naglasak osoba koje su izgovarale rečenice na ovom svjetskom jeziku sličniji ruskom nego bilo kom drugom izvornom jeziku, posjetitelji su na trenutak mislili da se nalaze u Rusiji.

“Joj ne znam šta da vam kažem, baš sam se nekako bez veze osjećao. Mislim nisam ni ja neki ekspert u engleskom jeziku, ali nekako znam ga izgovarati da to baš ne zvuči kao da smo na sredini Crvenog trga. Baš mi je bilo ružno gledati ljude na visokim pozicijama koji pojma nemaju ni šta govore, a kamoli na koji način izgovaraju. Djeluje mi zaista kao da smo engleski jezik bolje govorili 1984. godine na otvorenju onih olimpijskih igara, nego što ga danas govorimo. A to je šteta jer ono, tad nismo ni učili engleski jezik. S druge strane bitno je da smo pokazali kako smo dobri domaćini pa je to ok” – izjavio je za naš portal Enes Koordinator, predstavnik EYOFa.

Vrijedi istaći, da je Milorad Dodik, Predsjedavajući Predsjedništva BiH izviždan u toku svog govora na otvaranju, te da se, kako navode izvori bliski Dodiku, jako nasekirao zbog ovog događaja.