Po uzoru na modele razvijenih zemalja svijeta, Bosna i Hercegovina je implementirala referendumsko pitanje za sve i svašta. Danas se organizuje referendum po pitanju da li Deen treba imati momka ili djevojku.

“Novi model demokratije u našoj zemlji se pokazao kao jako efikasan, a sudeći prema izlaznosti ovo je do sada najbolje sproveden referendum u Bosni i Hercegovini. Referendum je otvoren u 9 sati jutros a evo sada oko 15 sati poslijepodne nam je izlaznost već oko 70%. Sudeći po interesovanju građana, mislim da će ovo biti prvi referendum u historiji ove zemlje na kojem bi izlaznost mogla biti čak i 100%. To samo pokazuje koliki je stepen svijesti demokratije naših ljudi i koliko smo spremni biti društveno korisni, tako što ćemo se involvirati u sve probleme”, ističe Nijaz Prdimahovina, predsjednik Komisije za referendumska pitanja u BiH.

Građani i građanke u BiH smatraju da je pitanje statusa veze Fuada Backovića-Deena, jedan od gorućih problema u našem društvu, i da je pod hitno potrebno rješenje. Upitali smo i građane na glasačkim mjestima šta oni misle o ovom referendumskom pitanju.

“Neuzubilah onako fin momak da sebi nađe crnca, tobe jarabi, pa to je sramota za njegovu porodicu. Od onako finog oca i majke da im kući zeta dovede, to je van pameti. Hajde ja razumijem modu i trendove, ali fino sine kada te sve prođe ti se oženiš normalno i smiriš. Ali eto, svakom svoje i drago mi je da se demokratski i oko ove stvari glasa. Neka većina odluči pa će na osnovu broja glasova naš Fudo, ja se nadam i molim dragog Allaha, vratiti na pravi put. Ali eto ako javnost odluči da ima momka, nek ima”, kaže nana Rasema sa Soukbunara, koja je jutros poranila i bila prva u redu za glasanje.

Preliminarni rezultati će biti objavljeni oko dva sata iza ponoći, koji će pokazati zapravo pravi i iskreni stav građana šta misle o ovom referendumskom pitanju.