Revolucionarno rješenje koje su ponudile banke u našoj zemlji, možda će jednom za sva vremena zaustaviti krizu i građanima omogućiti normalan život. Glavni problem gotovo svih građana je iznos rate kredita, a iz Unije banaka BiH od danas daju novi prijedlog.

“Te rate i kamate koje su do sada imali su zaista velike za naša primanja, i kada građani uzmu kredit na 20-30 godina to ih žive odere. Ne mogu ništa sebi da priušte, sastavljaju kraj s krajem samo kako bi uspjeli da ga otplate. Kako god da okrenete, rate ispod 500 KM nema, što je zaista mnogo za naše plate, a da ne govorimo o ratama koje iznose po 600,700 ili 800 KM mjesečno. To je zaista robija i zbog toga smo odlučili da im izađemo u susret i riješimo svih problema”, navodi Šejla Kamata, predsjednica Unije banaka BiH.

Građani će od sada moći podizati kredite ne samo na nekoliko decenija, već i na nekoliko generacija, što će im omogućiti zaista minimalnu ratu i kamatnu stopu.

“Od sada će kredite moći podizati za naredne tri generacije, što kada uzmete i njihovu to su četiri ukupno. To će im omogućiti mjesečne rate kredite za kupovinu stana od čak 50 KM mjesečno, što je zaista smiješno i to realno svi mogu priuštiti i pokriti. Jedino je bitno da buduća pokoljenja budu svjesna da ih po rođenju očekuje kredit za stan i da moraju računati na to. Ukoliko oni odluče da dignu kredit princip je isti, samo se produžava na narednu generaciju”, dodala je Kamata.

Ukoliko se desi najgori scenarij pa zbog određene tragedije zadužena djeca ostanu iznenada bez roditeljskog staranja, i dalje su dužni uplaćivati ratu svaki mjesec.