Nakon zastrašujuće situacije u Nacionalnom parku Sutjeska i klizišta koje prijeti da odroni spomenik jednoj od najpoznatijih bitaka iz Drugog svjetskog rata u kojoj su Sile osovine pokušale da slome otpor Partizana i tadašnje Jugoslavije.

Situacija je takva da fali malo da se desi odron jednog od najvećih spomenika antifašizmu i borbi protiv Nacističke Njemačke vojske i Sila osovine.

Prvi koji su reagirali na ovu pojavu i ponudili svoju neskromnu i hitru pomoć su Grad Zagreb i njegov gradonačelnik, Milan Bandić.

Naime, oni su ponudili da doniraju milion litara vode i svoje kanadere koji se inače koriste za gašenje velikih požara, kako bi se pomoglo spomeniku na Tjentištu da se što prije i što efikasnije odroni, te po mogućnosti završi u komadima koji se neće moći sastaviti poslije.

 

“Nama je čast i zadovoljstvo da pomognemo našim susjedima iz Bosne i Hercegovine da, uz Božju volju, jer jelte ovakva pojava je znak od Boga, i mi malo pripomognemo u konačnom brisanju svih tragova tih zločinaca koji su pobili te divne borce za ljudska prava u Bleiburgu. Mi dajemo 10.000 hektolitara vode, da se pospe spomenik. Naši naučnici su izračunali da će to biti i više nego dovoljno da se spomenik u potpunosti odroni. Račun je tačan sa sigurnošću iznad 97%”, rekao je gradonačelnik Bandić.

Na novinarsko pitanje, šta će o tome reći građani Hrvatske, jer će to ići iz budžeta Grada Zagreba, te će se koristiti kanaderi koji inače služe za gašenje požara, gradonačelnik je rekao: “Nema problema. Ja vjerujem da će građani Hrvatske zdušno podržati, jer svi oni su imali nekoga ko je poginuo u Bleiburgu, jer je tamo kako znamo poginulo šest i po miliona Hrvata. Uostalom, šta će kanaderi gasiti zimi? Nema požara. Samo leže i čak postoji opasnost da im se motori pokvare od stajanja. Dobro je da se malo razrade i zimi, a još ako je za jedan ovako plemenit cilj, to je dupla korist.”