Nakon 436. gafa gradonačelnika Sarajeva, Abdulaha Skake Vijeće Grada Sarajeva odlučilo je da svoje redove pojača s jednim glumcem.

Naime, taj glumac bi bio uposlen da na javnim nastupima igra gradonačelnika, kako se ne bi više dešavali gafovi ili kako bi se barem smanjio broj istih.

“Mi smo shvatili da ovo više ne ide ovako. Kao Vijeće Grada Sarajeva moramo priteći u pomoć. Gradonačelnik nije loš. Radi dosta, trudi se oko mnogih projekata koje trenutno imamo i tu nemamo zamjerke. Međutim, ono sa čim imamo problem i što bismo voljeli riješiti jeste taj momenat njegovih gafova. On zaista baca sjenu na svoj i naš rad s ovim gafovima. Sračunali smo da mediji i do 80% više izvještavaju o gafovima kad se dese, nego o onim stvarima kada se rade neki projekti. Tako da smo došli do ove ideje. Glumci kroz svoj posao i naobrazbu vježbaju da izgovaraju tekstove tačno od riječi do riječi. Osim toga, mogu ući u lika i improvizirati ako im se desi neko pitanje na koje nisu imali odgovor”, rekli su u saopćenju iz Vijeća Grada Sarajeva.

Drugi prijedlog je bio da se unajmi IT kompanija koja bi isprogramirala algoritam koji bi odgovarao na pitanja, te da nastupa u medijima i na ostalim javnim nastupima. Međutim, kako su nam rekli iz IT sektora, to bi bilo malo komplikovano zbog kreacije fizičkog tijela ovog algoritma.