U glavnom gradu naše zemlje zbog velikog broja automobila skoro je pa nemoguće naći parking mjesto. Nadležne vlasti se već dugi niz godina bore se sa ovim problemom, ali bez nekog pretjeranog uspjeha. Danas je ipak odlučeno da će grad Sarajevo sve zelene površine pretvoriti u parking mjesta i tako olakšati život građanima, ali i turistima koji posjete ovaj grad.

“Kada idete negdje u centar nema šanse da parkirate automobile na neki parking jer je sve uvijek puno. Čak i ovi parkinzi koji se plaćaju budu popunjeni što svakako nije bio slučaj u prošlosti. Kako bi stvorili dodatna parking mjesta odlučili smo sve zelene površine koje sada zjape prazne i ne služe ničemu pretvoriti u parking mjesta. Mislimo da je to jedino logično i dugoročno rješenje za naš grad jer će automobila biti sve više kako godine idu, a parkinga već sad nema dovoljno”, rekao je Admir Crta, PR sarajevskog parking servisa.

Masovna prenamjena zelenih površina trebala bi početi već ovog mjeseca, a građani su pozdravili ovaj potez vlasti.

“Ovo sa parkingom u Sarajevu je prešlo svaku mjeru. Rođen sam ovdje i živim tu cijeli život, volim Sarajevo više od svega, ali nekad mi dođe da poludim kada poslije posla tražim parking oko zgrade satima. Dnevno znam provesti i po nekoliko sati tražeći parking po Sarajevu kako bi mogao ostaviti automobili. U centar više ni ne idem baš iz tog razloga. Mislim da je ovo pravi potez vlasti jer kome više u ovo moderno doba trebaju parkovi, livade i ostale zelene površine posebno u velikim gradovima”, rekao je Zdenko Karlica, fizioterapeut iz Sarajeva.