Građane Sarajeva, ali i mnogobrojne turiste jučer je iznenadila siva boja na određenim dijelovima toka rijeke Miljacke. Grad Sarajevo nešto kasnije je otkrio da se radi o pilot projektu koji bi trebao privući turiste. Nadležne vlasti najavile su da će rijeka Miljacka od sada svaki dan biti druge boje.

“Miljacka je naš ponos i to je rijeka koje protiče kroz srce grada. Nekako nam je bila neiskorištena i nismo znali šta sa njom da radimo. Jučer smo pustili određene hemikalije i ona je postala siva što je izazvalo veliku pažnju medija, ali i turista. Razmislili smo i odlučili da od danas svaki dan Miljacku farbamo u neku drugu boju. To će dodatno razviti turizam u našem gradu, a turisti će imati i dozu misterije jer nikad neće znati u koju boju ćemo ofarbati rijeku taj dan”, rekla je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

Pilot projekat “ofarbajmo rijeku” trebao bi početi u ponedjeljak i trajati sedam dana u toku kojih će Miljacka promijeniti cijeli spektar duginih boja.

“Mi sa farbanjem počinjemo u ponedjeljak i sedam dana ćemo testirati kako nam ide. Pored toga ćemo vidjeti možemo li kako ofarbati u više različitih boja istovremeno kako bi privukli i LGBT populaciju. Ako nam se prvih sedam dana pokaže kao isplativo mi ćemo onda samo nastaviti. Cilj nam je da u toku jedne godine svaki dan Miljacka bude druge boje”, dodala je Karić.

Građani Sarajeva oduševljeni su ovom idejom nadležnih vlasti te poručuju da jedva čekaju vidjeti sve boje u kojima će zasjati Miljacka.