Stari i oronuli objekti koje je zub vremena odavno nagrizao i koji svakog trenutka prijete da se sruše ukrašavaju centara Sarajeva. Zabrinutost građana porasla je kada se na Marijin Dvoru srušio dio zgrade koja već godinama predstavlja veliku opasnost za sve koji tuda prolaze. Grad Sarajevo je zbog toga počeo sa podjelom šljemova građanima kako bi se ponovo osjećati bezbjedno dok šetaju gradom.

“Vidjeli smo da je situacija jako ozbiljna i da nema više mjesta za šalu. Nismo znali šta da radimo jer realno novca za ovu namjenu i nemamo baš puno. Zbog toga smo smislili da bi bilo najbolje kupiti šljemove i podijeliti ih građanima. To nam je i najjeftinija opcija tako da smo pravo dobro prošli. Šljemovi su po hitnoj proceduri stigli u grad i građane pozivamo da što prije uzmu svoj šljem kako ne bi stradali od neke cigle i oluka koji se ruši”, rekao je Fahrudin Visina, šef sektora za sigurnost građana Grada Sarajevo.

Građani koji su već sada pokupili svoj primjerak šljema oduševljeni su njegovom kvalitetom.

“Iskren da budem bio sam malo skeptičan kada su nas pozvali da uzmemo svoj šljem koji ćemo nositi dok šetamo. Međutim, vlasti su se ipak iskazale i tu se radi o jednom zaista kvalitetnom šljemu. Nosim ga već nekoliko dana jer sam požurio da uzmem dok nije nestalo. Par puta mi je pala cigla na glavu, ali ja to nisam ni osjetio, samo se cigla razbila od šljem i pretvorila u prah. Jedina moguća opasnost su cijepovi sa krova koji padaju jer oni znaju biti oštri”, rekao je Samir Glavić, građanin Sarajeva.