Vlada Bosne i Hercegovine odlučila je napraviti doze benzina pristupačne svima, kako bi zaustavila štrajkove širom zemlje.

“Skontali smo modus kako bi izbjegli moguće masovne proteste a i čini nam se da će to našim građanima odgovarati. Napravili smo akciju mala i velika točena, a cijene će biti prilagođene cijenama piva u pubovima, te će one varirati od mjesta do mjesta”, rekao je Fadil Novalić, prvi mozak Federacije BiH.

Akcija mala i velika točena imat će različite cijene u ovisnosti koje gorivo ko sipa.

“Mala točena za dizel iznosit će onoliko koliko košta malo svijetlo točeno pivo u gradu u kojem živite, odnosno koliko košta veliko točeno. Cijene benzina će iznositi onoliko koliko košta tamno točeno pivo u mjestu u kojem živite, bilo ono malo ili veliko. Akcija se sprovodi pod sloganom ‘Jedno pivo manje, taksiju pare ne dajem’, kako bi se mogli vratiti kući u svom automobilu. Računali smo da prosječan stanovnik može priuštiti tri piva dnevno. U ovom slučaju može popiti dva, a umjesto trećeg nasuti gorivo i vratiti se kući. Spojili smo ugodno s korisnim, jer ni policajci ne peglaju vozače ukoliko su popili dva piva, treće je već kritično i traži se novac za ručak kako ne bi pisali kazne. Ovim potezom ćemo ubiti tri muhe, omogućiti ljudima da sipaju gorivo, neće plaćati kazne i smanjit ćemo stopu podmićivanja organa gonjenja”, dodao je Novalić.

Akcija u Republici Srpskoj počinje od danas dok će u Federaciji početi nakon mjeseca Ramazana, obzirom da mjerna jedinica asocira na konzumiranje alkohola.