Poznati kantautor Goran Bregović, završio je na sudu. Po uzoru na Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Bregović je tužio sam sebe.

Naime, kako saznajemo iz njemu bliskih izvora, nakon dugih razgovora sa psihologom, koji traju već godinama, nije mogao da iznađe drugi način kako da riješi spor sam sa sobom, nego da sud odluči kako dalje da nastavi karijeru i svoj rad.

“Nisam više mogao. Ja sam pokrao toliko pjesama da više ne znam ni šta ni gdje. Kad sam ih pokrao, onda je došao taj nesretni internet i cijela priča oko tih nekakvih autorskih prava, pa su svi skontali odakle su originali. Bio sam izgubljen, nisam znao šta da radim. Vi ne shvatate koji sam pakao prošao”, započeo je Bregović svoje izlaganje.

Emotivan momenat na press konferenciji prekinuo je zvuk zvona telefona nekoga iz publike. Pjesma sa telefona je bila himna Svjetskog skijaškog prvenstva u Italiji 2013. “Hajdemo u planine”.

“Je li to neka provokacija?! Vi ne razumijete moj umjetnički senzibilitet. Ja kad više nisam imao od koga da kradem, počeo sam da kradem od sebe i to je ono što je stvorilo krizu identiteta i zato želim da sud odluči koje su prave pjesme i originali, a šta sam to ukrao od sebe”, dodao je potreseni Bregović.

Njegov advokat, Omar Mehmedbašić je rekao da će se odbrana ići strategijom mentalne neuračunjivosti, te da Goran vjerovatno ima poremećaj amnezije koji je proizveo da on više puta napravi neke pjesme sa istim aranžmanima.