Sonja Karadžić, kćerka ratnog zločinca osuđenog na doživotnu robiju, Radovana Karadžića i Goran Bregović, sastali su se danas kako bi precizirali zajednički projekat. Koncert pod nazivom “Tri topa iznad Sarajeva”, ima za cilj da okupi svu finu sarajevsku raju iz perioda prije rata, kako bi na simboličan način obilježili neka ljepša i prošla vremena.

“Ona je odlična vizionarka i žena puna ideja. Prijatelji smo decenijama, baš kao što sam drug i s njenim ocem. Naša stvar je i dalje aktivna, a mi na simboličan način želimo da obilježimo dan sarajevske raje, koja će se okupiti iz svih krajeva svijeta, a spektakl će trajati tri i po sata, kao simbolika na godine koje je Sarajevo provelo pod opsadom. Svi mi koji smo se uhvatili pedale i zauzeli “svi su krivi i sve je isto” stranu ćemo prisustvovati manifestaciji, kako bi evocirali uspomene na neka ljepša vremena”, kaže Goran Bregović.

Koncert simboličnog naziva “Tri topa iznad Sarajeva”, okupit će i brojne goste, koji će uveličati ovu feštu, a sam koncert će se održati 9. Januara na spomen parku Vraca.

“Brojni naši prijatelji i fina sarajevska raja, ona koja se na početku rata uspjela dokopati Trebevića i ostalih brda oko našeg nekadašnjeg grada, prisustvovat će koncertu. Pored Gorana Bregovića, na koncertu će nastupati Nele Karajlić, Emir Kusturica i drugi muzičari koji su se priklonili konvoju zvanom ‘Hvataj se magle’, te odlučili da se priklone nema i našoj stvari. Radujemo se što su se gotovo svi odazvali pozivu i nadam se da ćemo u ova tri i po sata evocirati sve uspomene koje nosimo sa sobom. Odabrali smo spomen park na Vracama, koji je također simbolično mjesto za sve nas. Ovo je samo prvi korak u realizaciji projekta, da konačno vratimo pod svoje, pod kontrolu fine sarajevske raje, i da ga preotmemo od ruku svih došljaka koji su se naselili tu u proteklih 25 godina”, kaže Sonja Karadžić.

Koncert “Tri topa iz Sarajeva” biće otvoren simboličnom izvedbom pjesme “Marš na Drinu” u aranžmanu trubača Gorana Bregovića.