La Linea, Stripi, čak i mornar sa Eva konzerve, svi su likovi koji su imali posebnu osobnost i njome obilježili djetinjstva (uglavnom) roditelja ljudi koji sada pišu ovakve tekstove.

Jedan od prepoznatljivih likova bio je i Vučko, maskota sarajevske Olimpijade iz 1984, o kojoj se danas možda i ne bi toliko pričalo da nije bila jedan od zadnjih međunarodno signifikantnih, pozitivnih kulturnih i infrastrukturno bitnih događaja za ovaj grad i njegovu okolicu, posebno prirodu. O Vučku znamo mnogo toga: da ima odličnu frizuru, genijalan odjevni stil u skladu sa zimskim vremenom, znamo da je vrstan sportista u svim zimskim sportskim disciplinama te da može da hoda na dvije noge i da namiguje, kao i da proizvodi zvuk “Sarajevoooooo”, sa blagim prizvukom vučjeg zavijanja na jednu, te prepoznatljivog efendijskog ezana na drugu stranu. Ali, znamo li zaista ko je to Vučko? Naši su se novinari uputili u rekonstrukciju ove misteriozne persone kroz niz intervjua sa njegovim poznavaocima i duge noći u tajnim podrumskim arhivima zabačenih mejtaških ulica.

Naš prvi potez bio je pokušati doći do Vučka samog. Baš kao i Johnny Štulić, ili Bob Dylan prije njega, Vučko je u starosti postao prgaviji, nedostupan javnosti, iako još uvijek sveprisutan u mnogim kulturnim sferama. Nije bio raspoložen za razgovor s nama. Obitavajući sam na obroncima planine Tajan, u nečemu što liči na zvjezdarnicu sa opservatorijem, Vučko ne prima ničije posjete osim onih od svojih najboljih prijatelja (Saša Lošić, i, u posljednje vrijeme, Alka Vuica) te batlera (N.N.). Informacije koje smo saznali su pažljiva rekonstrukcija lika i djela kroz kombinovanu metodiku analize sadržaja, fotografije, intervjua, i arhivskih snimaka.

U jednom od snimaka, vidi se kako Vučko sjeda na pločnik da zapali cigaretu. Izvori nam otkrivaju da je Vučko još od mladosti uživalac rekreativne droge marihuana, koju sam uzgaja unutar svog posjeda ograđenom visokom pokretnom betonskom ogradom sa interfonom.

Vučko je osebujan tip, te ima simpatije prema bh. Modnoj marki Molimao. Voli nositi njihove dukserice te ih preko Alke Vuice nabavlja u velikim količinama.

Veliki je fan ribarenja, te je član ribarskog kluba iz Žepča što se može lako otkriti ako se zađe u kafanu “Som” u Željeznom polju. Počasni je član, te je preko društva tokom poplava bio veoma velikodušan prema stanarima u okolici Tajana.

Vučkov dan se sastoji iz pisanja memoara, dugim šetnjama kroz prirodu i posmatranja zvijezda. Ovaj osebujni tip u svom dvorištu ima izgrađeno veliko igralište za djecu, no o ovome nismo mogli dobiti nikakve informacije. Pretpostavlja se da su on i Michael Jackson zajedno ušli u biznis mini-zabavnih parkova ali je sve oko te priče pošlo po zlu tamo nekad ‘99e, pod čudnim spletom okolnosti u koji su bili uključeni Jackson, Naomi Campbell i Sulejman Tihić.

Vuica je najotvorenija o Vučku, koji ima udio u vlasništvu lanca fast-food radnji Pirpa, te se tako i znaju. Kaže da je veoma duhovit i jednostavan tip, koji uživa u kvalitetnim životnim zadovoljstvima. Nije zadovoljan bh. društvom ali se suspreže od političkog komentara. Voli putovati u SAD i ima mnoge političke konekcije sa Kinom. Kuha veganski, ima tipični sarajevski naglasak, koji je životom na Tajanu poprimio blagu notu zeničkog. Nije romantičan, i ne voli da zavodi, ali ima niz lažnih profila na Instagramu, između ostalog i najpopularniji fan-profil Kylie Jenner. Koristi parfem Pino Silvestre.