Polemiku u vezi toga da li je Gavrilo heroj zato što je htio da oslobodi državu od okupatora ili zločinac i terorista jer je ubio jednog od vođa okupatorske države napokon je zaustavilo istraživanje Udruženja intelektualaca Krug mlaćenja prazne slame i češanja muda 69 koji su na posljednjoj sjednici jasno došli do zaključka da je mladi Gavrilo Princip bio osnivač terorizma i terorističkih napada na Balkanu i u Europi te predstavlja, kako iz Udruženja navode, bruku i sramotu za BiH i Balkan.

Gavrilo Princip bio je atentator na Franju Ferdinanda i pripadnik jugoslavenske organizacije Mlada Bosna. Mladi Srbin iz Bosne vođen idejom izdvajanja svih južnih Slavena iz Austro-Ugarske monarhije izvršio je atentat na Franju Ferdinanda, austro-ugarskog prijestolonasljednika, kad je ubijena i grofica Sofija, 28. lipnja 1914. godine u Sarajevu.

Ovaj događaj, poznat kao Sarajevski atentat, uzrokovao je početak akcije protiv Srbije što je dovelo do Prvoga svjetskog rata,a kasnije i raspada Austro-Ugarske monarhije.

“Ma klasični serator i mladi zaluđenik, trebao nas je ostaviti u Austriji da budemo sad razvijeni i sila svijeta. Jok on hoće nezavisnost pa puca po ljudima i ženama. Kontam ako sad kažemo da je terorista možda nas prije ubace u EU” navodi predstavnik udruženja Mirsad Preserant.

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva navodi kako nam je ovo odlična turistička atrakcija, te da će, svakako, u centru grada postaviti statuu Gavrila Principa koju će gosti moći gađati paradajzom, ispred koje će moći obaviti ceremoniju vjenčanja po simboličnim cijenama od nekoliko hiljada eura, a sve uz natpis da se stidimo prvog srpskog teroriste u Sarajevu i svijetu.