Nogometni/fudbalski savez Bosne i Hercegovine je, nakon niza neuspjeha naših fudbalera, donio odluku o pozivu generala Atifa Dudakovića u svoje redove kako bi unaprijedio igru odbrane bh. reprezentacije, te kako više ne bi primali golove kao da gledaju sa tribina.

“Mi smo se odlučili na ovaj korak zbog trenutne situacije u timu. Kapiten Edin Džeko je izjavio da golovi koje smo primili nemaju veze sa profesionalnim fudbalom, a riječ kapitena se mora poštovati. Stoga smo odlučili da se malo odmaknemo od fudbala i razmišljamo, kako ono kažu Amerikanci ‘out of the box’, to jest na malo kreativniji način. Stoga možemo reći da je ovo neki princip koji bi mogao dovesti promjene u našu ekipu, a selektor Baždarević može da se drži napada, eventualno sredine. To mu koliko-toliko ne ide loše”, rekao je Elvedin Begić, Predsjednik Nogometnog/fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Kako navode poznavaoci plemenite vještine fudbala, Dudaković je jedan od rijetkih primjera selektora čija odbrana nije bila probijena za vrijeme angažmana koji je trajao duže od tri godine od 1992. do 1995.

Iz tog razloga, ovaj izbor se dopao i navijačima poznatim BH Fanaticosima.

“Baš nek su njega uzeli. To je naš ratni general i zaslužio da ima neku poziciju. Naša zemlja ne poštuje naše velikane ni u kom smislu. A to što kažu da nema iskustva u fudbalu… pa to i nema neke velike veze. Gore teško da možemo. On barem ima iskustva u strategiji i odbrani. Sad samo da malo poveže te fudbalske stvari, ali ja vjerujem da je to njemu dva mjeseca”, rekao je Bjorn Hadžiahmetagić, član BH Fanaticosa.