Težak poraz koji je naša fudbalska reprezentacija pretrpjela od Luksemburga i danas je glavna tema u BiH. Fudbalski savez BiH odlučio je da više neće trpiti ovakva poniženja i nasilje koje ostale ekipe sprovode nad našom reprezentacijom. Zbog svega toga Fudbalski savez naše zemlje odlučio je tužiti Luksemburg i to upravo zbog nasilja.

“Ono što se desilo u četvrtak je stvarno van svakih pravila u fudbalu. Od početka se vidjelo da smo nemoćni i da nemamo nikakve šanse za pobjedu. Protivnik je to iskoristio i ubio nas u pojam u svim segmentima igre. To je bio klasičan čin nasilja koji je jasno vidljiv u svakom segmentu utakmice. Bezobrazni su i mi smo ih odlučili tužiti. Nećemo više dozvoliti da neko vrši teror i sprovodi nasilje nad reprezentacijom BiH koja nam je svima svetinja. Luksemburg je pretjerao i sada će snositi posljedice zbog toga”, rekao je Vico Zeljković, predsjednik Fudbalskog saveza BiH.

Kako jedan od glavnih činova nasilja u optužnici protiv Luksemburga se navodi veliki broj datih golova i prebrza igra.

“Kada su vidjeli da ih ne možemo stići trebali su malo usporiti pa da utakmica bude bar malo fer, ali ne oni su nastavili igrati svoju igru. To je jedna stvar, a onaj četvrti go koji su nam uvalili neću ni spominjati. Taman samo dali jedan go i naš narod se obradovo kao da smo osvojili Svjetsko prvenstvo i bilo je tri jedan za njih što je sasvim dovoljno. Međutim, samo minutu poslije oni su morali dati taj četvrti go što je očigledan čin nasilja”, dodao je Zeljković.

Fudbalski savez BiH zbog svega navedenog traži od Luksemburga odštetu od sto miliona eura i tri boda.