Nogometni savez Bosne i Hercegovine je konačno došao do rješenja problema pitanja selektora. Nakon stalnih promjena, nesuglasica prilikom izglasavanja i afera, koje se najviše reflektuju na samu igru i plasman reprezentacije, od danas će na klupi sjediti tri selektora.

“Mi smo se usaglasili da od danas imamo uvijek tri selektora na klupi, kako bi se zadovoljili apetiti svih naroda. Tročlana klupa će se birati svake četiri godine, a svakih godinu i tri mjeseca po jedan će biti vodeći selektor, i tako ćemo ih stalno rotirati. Bitno je da se ispoštuje nacionalni ključ i da su mišljenja sva tri selektora i moći donošenja odluka podjednake. Selektori će formirati tim na bazi zajedničkog dogovora i konsenzusa”, kaže Fahrija Prečka, član Upravnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Svaki selektor će imati svoje polje djelovanja, na osnovu čega će se u konačnici formirati i sama taktika igre.

“Igrače ćemo također raspoređivati po nacionalnom ključu, i svaki će slušati svog selektora. Ono oko čega smo danas također postigli dogovor, i na šta smo jako ponosni je i pozicije na kojima djeluje svaki selektor. Tako će Srbi, kontrolisati napad naše reprezentacije. Bošnjaci kao vezivno tkivo ove zemlje će igrati na sredini terena i taktički vezati između Srba i Hrvata, dok će Hrvati igrati odbranu, onako kako znaju i umiju, a dobri su u tome. Klupa će se sastojati od istih igrača, a nacionalne manjine, Rome, Jevreje, Bosance, Hercegovce i ostale ćemo uključiti kroz pozicije fizioterapeuta, ekonoma, kondicionih i pomoćnih trenera”, dodao je Prečka.

Novitet će također biti i dresovi, gdje će poput uniformi u Oružanim snagama BiH, pored državne zastave svi igrači na jednom ramenu imati i svoja nacionalna obilježja.