Tradicionalna manifestacija pranja tepiha na Babinoj rijeci u centru Zenice održat će se i ove godine. Ova manifestacija je započeta iz ekonomskih razloga jer građanin nisu imali novca da tepihe peru u praonicama, a ubrzo je stekla kultni status. Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović najavio je da će početak pranja tepiha biti 15.04, a sezona će trajati sve do septembra kako vrijeme bude dozvolilo.

“Mnogi građani koji su rođeni u Zenici to smatraju seljački, ali ja se sa njima ne slažem. Smatram da svako ima pravo prati svoje tepihe gdje god želi. Istina da malo deterdženat i hemikalija završi u rijeci, ali sve to voda odnese. Ovo je već postala tradicija u Zenici skoro kao i Čimburijada i želim da je zadržim. Početak će biti 15.04 i od tada građani mogu prati tepihe na Babinoj rijeci iako će još biti hladna voda pa ovim putem apelujem na njih da se pripaze”, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Građani Zenice posebno oni koji praktikuju pranje tepiha na Babinoj rijeci oduševljenu su ovom objavom gradonačelnika.

“Ja sam treća generacija koja pere tepihe na ovoj rijeci i nemam se čega stiditi. Kupim fino dva litra nekog deterdženta, ribaću četku i sam sebi operem tepih kako ja hoću. Sve to me košta manje od deset maraka dok bi mi u praonici uzeli sigurno tri puta više. Hvala gospodinu Kasumoviću što nam je i ove godine dozvolio da ispoštujemo tradiciju”, rekao je Hazim Klofalica, stanovnik Zenice.