Gradonačelnik Zenice i jedan od nezavisnih kandidata koji su podržali Denisa Bećirovića u utrci za predsjedništvo BiH, sinoć je u zeničkom naselju Mošćanica svečano pustio u rad novu LED rasvjetu. Mještani Mošćanice napokon mogu uživati u svakodnevnim aktivnostima i po noći, a gospodin Kasumović je najavio da će do kraja godine svako selo oko Zenice imati bar po jednu LED sijalicu.

“Zenica ima dosta sela okolo i ne možemo baš sve pokriti banderama i rasvjetom. Ipak mi uvijek mislimo na naše sugrađane i gledamo da im poboljšamo život što je više moguće. Obećavam vam javno da će svako selo oko Zenice imati bar po jednu LED sijalicu u selu do kraja godine. Ovaj projekt se zove “prosvjetljenje” i nadamo se da će našim seljacima olakšati život. Nismo sigurni da ćemo moći izgraditi sve bandere, ali sijalicu možemo obezbijediti. Naravno onim selima koji ne glasaju za mene i moje ljude se automatski oduzima LED rasvjeta i seli u nova podobnija sela”, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Mještani Mošćanice podijelili su sa nama dojmove nakon prve noći pod LED rasvjetom.

“Lako se na bolje naviknuti. do sada je bio ovdje mrkli mrak i nisi mogao ni nosa promoliti napolje, a sada je situacija skroz drugačija. Po noći je svjetlo kao u pola dana i mogu vam reći da mi se to sviđa. Jedini problem su životinje koje nisu naviknute na ovo. Horoz mi je sinoć kukurikao dosta prije zore. Sigurno se zbunio. Također, i krave su tražile da idu na livadu prije vremena jer nisu mogle spavati. Nadam se da ću naći načina da riješim ovaj problem”, rekao je Rijad Stado stanovnik Mošćanice.

Zbog problema sa životinjama mještani Mošćanice odlučili su se na postavljanje paravana na štale kako životinjama ne bi dopiralo previše svjetla po noći.