U posljednjih nekoliko godina u Zenici je skoro na svakoj zelenoj površini koja se nalazi u užem centru grada napravljena barem po jedna zgrada. U ovom gradu sada je moderna građenje stambeno poslovnih kompleksa. Još jedan takav kompleks bi se trebao graditi na zelenoj površini u samom centru grada, a gradonačelnik, Fuad Kasumović najavio je uklanjanje svih zelenih površina do kraja 2030. godine.

“Zelene površine u modernim gradovima su stvar prošlosti. Pogledajte samo neke od svjetskih metropola i vidjet ćete da tu nema mjesta zelenilu. Tim stopama idemo i mi. Prije neki dan počela je gradnja jedna manje zgrade u gradskom parku, a sada idemo i korak dalje. Ovdje blizu opštine ima jedna livada koja zjapi prazna i tu ćemo uskoro početi gradnju. Plan mi je do kraja 2030. godine da sve zelene površine koje se trenutno nalaze u užem centru grada nestanu”, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Prema planu urbanizacije Zenica do 2030. godine ne bi trebala imati ni jednu zelenu površinu i time postati jedini takav grad u Evropi.

“To zelenilo je beskorisno i samo nam oduzima prostor za gradnju zgrada i kompleksa. Mi planiramo sve to ukinuti i postati jedini grad u Evropi bez i jedne jedine zelene površine. Mislim da ćemo na taj način dobiti dodatni prostor za gradnju i tako postati grad koji je dostojan za život građana. Ako građani požele zelenila uvijek mogu da odu malo van grada i uživaju. Kamberovića polje je jedan od sljedećih velikih projekata i njega planiramo skroz izbetonirati i napraviti neku industrijsku zonu tu”, dodao je Kasumović.